Още информация

ТРЕТИ КОНКУРС ЗА НАГРАДАТА НА ИМЕТО НА ВАСА ГАНЧЕВА

Управителният съвет на Фондация „Васа Ганчева” съобщава, че срокът за предаване на материалите за конкурса за ежегодната награда на името на известната телевизионна режисьорка и водеща, критичка, публицистка и преводачка е 31 март.

Както е известно, наградата се присъжда за творчески принос и постижения в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски езици на студенти (бакалаври, магистри, докторанти).

Кандидатите за наградата представят кратко CV – творческа автобиография с ръководни принципи в конкретната област, в която се обучават и изявяват. Към нея – в електронен вариант - се прибавят материали, публикувани или не, които трябва да отговарят на следните главни критерии:

 • проблемност и идейна аргументираност на избраните теми;
 • обвързаност със съпротивата срещу безвкусицата, вулгарността и невежеството в медийната продукция у нас;
 • добре структурирано изложение, поднесено на хубав български език.
 • художествени преводи (книга или книги) от скандинавски езици, отговарящи на критериите за добри професионални постижения в тази сфера.

Материалите се изпращат на електронния адрес на Фондацията – vassa.foundation@gmail.com, а подробности за статута на наградата могат да бъдат прочетени на сайта й http://foundation.vassagancheva.org.

Носителят на наградата „Васа Ганчева” се определя от комисия в състав: трима членове на Управителния съвет на Фондацията и двама университетски преподаватели. Той/тя получава парична сума (1000 лв.) и художествено изработена грамота.

Според вече установената традиция наградата се връчва на тържествена церемония на 29 април, рождения ден на Васа Ганчева. Възможно е в някоя година събитието да да се състои три-четири дни преди или след посочената тук дата поради „плаващия график“ на великденските празници. На настоящия сайт датата му в такъв случай следва да се съобщи своевременно.

За важната промяна в начина, по който отсега нататък ще се определят и присъждат наградите „Васа Ганчева“ виж също и в текста по-долу, озаглавен „Награди „Васа Ганчева“ - за седми път“

ИСТОРИЯ НА ОТЛИЧИЕТО

2013г.

Тази година по изключение инициативата за наградата „Васа Ганчева” бе обявена през м. февруари, тъй като решението на управителния съвет на фондацията се взе в самия край на миналата година, а изработването на статута й го последва почти непосредствено.
През настоящата 2013 г. обявяването на конкурса за присъждането й стана, както е посочено и в статута, в началото на зимния семестър на новата академична година. Съобщение за условията и срока за представяне на материалите бе разгласено чрез медиите, както и с обяви в съответните факултети на Софийския университет и други висши учебни заведения в страната.

Тържественото връчване на наградата „Васа Ганчева” се състоя на 29 април 2013 г. в Американския център към Столичната библиотека в присъствието на десетки почитатели и приятели на известната телевизионна режисьорка, водеща и критичка. Удостоените с тази първа награда, носеща нейното име (художествено изработена диплома и по 1000 лв.), бяха две млади журналистки – докторантката от Факултета по журналистика Евелина Швидченко и Полина Спартянова. Поощрение получи и младата репортерка от БНТ Далия Костадинова – бяха й връчени книги на шведски автори в превод на Васа Ганчева, любезно предоставени от издателство „Колибри”.

ВТОРИ КОНКУРС ЗА НАГРАДАТА НА ИМЕТО НА ВАСА ГАНЧЕВА

На 13 февруари 2014 г. управителният съвет на Фондация „Васа Ганчева” даде пресконференция в салона на Съюза на българските журналисти. Поводът бе конкурсът за наградата на името на известната телевизионна режисьорка, критичка, публицистка и преводачка, който започна и ще продължи до 31 март. Както се знае от миналата година, когато бе присъдена за пръв път, тази награда стимулира обещаващи млади таланти с интереси и изяви в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествените преводи от скандинавски езици. Съгласно нейния статут, носителите й са съвсем млади автори (студенти, бакалаври, магистри, докторанти), чиито постижения свидетелстват за тяхната решимост да поддържат и доразгръщат главните линии в творчеството и цялостната дейност на Васа Ганчева (1946-2011), насочени срещу безвкусицата, вулгарността и невежеството в масовата продукция на медиите. На пресконференцията бяха съобщени факти около наградата и конкурса, а присъстващите журналисти имаха възможност да задават въпроси на ръководството на Фондацията: Вера Ганчева, председател, Снежана Трендафилова, подпредседател, Лилия Райчева, Михаил Белчев, Георги Ангелов, членове на управителния съвет.

Момент от срещата на управителния съвет на Фондация "Васа Ганчева" с журналисти. В центъра е г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ.

НОВИ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ВАСА ГАНЧЕВА”

На 29 април 2014 г. в Американския център към Столична библиотека се състоя вълнуващо тържество, на което – в присъствието на многобройна публика – бяха обявени имената на тазгодишните носители на наградата „Васа Ганчева”. Това са Росица Цветанова, докторант по скандинавистика в Софийския университет, за нейните преводи от норвежки, датски, фински, шведски и за активната й дейност за популяризиране и представяне на автори от Скандинавския север, Костадин Костов, студент по журналистика в Софийския университет, за неговите изяви на обещаващ талант в електронни и печатни медии, Весела Кръстева от БНТ за високопрофесионалната й работа като репортер в „Денят започва с култура”,
На тържеството беше представен сайтът, посветен на живота и дейността на Васа Ганчева (www.vassagancheva.org), прожектиран беше неин филм за поета Христо Фотев, актрисата Инна Попова прочете откъс от незавършените й мемоари «Вкусът на живота», а поетът Георги Константинов – свое стихотворение, посветено на телевизионната водеща и режисьорка, критичка и публицистка.

НАГРАДИ „ВАСА ГАНЧЕВА” ЗА ТРЕТИ ПЪТ

Вера Ганчева, председател на Фондация "Васа Ганчева", обявява имената на наградените млади творци

Част от присъстващите в залата

На 29 април т.г. в залата на Американския център при Столична библиотека се състоя традиционното вече тържество за връчване на годишната награда „Васа Ганчева”. По-точно награди, защото в конкурса, обявен от Фондация „Васа Ганчева” този път участваха доста кандидати и журито изпадна в затрудненото положение да избира „добри измежду добрите”. След необходимата селекция на кандидадите, съобразена с условията за участие в конкурса, поставени от статута на наградата, след внимателен прочит на изпратените от тях материали, биографични данни и мотивационни писма, като най-достойни претенденти изпъкнаха няколко студенти по журналистика, репортерка по проблеми на културата от предаването „Денят започва с култура” на БНТ и изтъкната преводачка от скандинавски езици, магистър по скандинавистика.

На заседание на Управителния съвет на фондацията се взе решение за присъждане на наградата „Васа Ганчева” /грамота и парична сума/ на Божидар Николов, Наталия Иванова и Златина Коцева за техните успешни изяви в печатните и електронните медии, а на колегите им от Факултета по журналистика и масова комуникация Елена-Антоанета Сергова и Константин Мравов – специалното отличие за обещаващи талант /грамота и художествено изработен сувенир от топ-дизайнер от Скандинавия/. Грамота и парична сума получиха също Надежда Московска от БНТ за своята творческа активност като репортер и редактор в „Денят започва с култура” и Ева Кънева, една от най-добрите ни специалистки по скандинавски езици и литератури, представила за участието си в конкурса не по-малко от 30 заглавия на преведени от нея книги.

Известната журналистка Даниела Кънева поздрави новите носители на наградата „Васа Ганчева”, отправи към тях емоционални напътствия за по-нататъшното им професионално развитие и излрази желание, посрещнато с бурно одобрение от присъстващите да стане член на Фондация „Васа Ганчева”.

НАГРАДАТА „ВАСА ГАНЧЕВА“ - ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ!

На 26 април т.г. се състоя поредното връчване на наградите на Фондация «Васа Ганчева», чиито носители и сега станаха победителите в обявения от нея конкурс, т.е. млади творци, вече утвърдени или утвърждаващи се в самото начало на своя професионален път и откроили се в творческите области, свързвани с изявите и постиженията на самата Васа Ганчева: телевизионна критика и публицистика на културна тематика, художествен превод от скандинавски езици.

Както и досега, залата на Американския център към Столична библиотека, беше изпълнена с публика, дошла да приветства удостоените с този приз, а именно:

 • Елена Райнова, бакалавър по публична администрация и магистър по културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски”, минала през обучение по европейската програма за обмен „Еразъм”, деен участник в организирането и провеждането на студентски и - изобщо на младежки - културни инициативи: дискусии, творчески форуми, конференции, фестивали… Наградата й беше присъдена за нейната продукция в областта на културната публицистика и за иновативните й търсения в сферата на взаимното общуване между медии и публика.
 • Стела Джелепова, бакалавър по скандинавистика и магистър по превод в СУ „Св. Климент Охридски”, за плодотворната й дейност в областта на художествения превод от скандинавски езици и за високото качество на нейните творчески изяви. Стела Джелепова е превела досега редица произведения на шведски и норвежки автори, отбелязани с похвални отзиви в няколко периодични издания, но сред тях особено изпъква интерпретацията /в мерена реч/ на знаменитатата драматическа поема „Пер Гюнт” на Хенрик Ибсен.
 • Елизабета Зайкова за нейната активна работа като репортер и координатор в предаванията на БНТ „Денят започва с култура” и „Библиотеката”. Дипломирана в специалност „Културология” на Софийския университет, Елизабета Зайкова преминава курс по „Еразъм” в Берлинския Свободен университет, както и по обучение в магистърската програма на СУ „Литература, кино и визуална култура”.
 • Илия Точев, студент в ІV курс «Скандинавистика» на Софийския университет, получи поощрение като обещаващ талант в художествения превод от скандинавски езици и за първите си стъпки като литературен критик и изследовател в тази област.

По изключение тази година тържеството се състоя няколко дни преди датата, установена в статута на наградата, поради съвпадението й с началото на Великденските празници.

Наградените млади творци бяха поздравени от Георги Тошев, известен журналист и телевизионен деец, който разказа и спомени за своето познанство и общуване с Васа Ганчева.

Повече информация, поднесена и със снимков материал, ще намерите на сайта на Съюза на българските журналисти

.

ПЕТО ПОРЕДНО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ НА ФОНДАЦИЯ “ВАСА ГАНЧЕВА”

На вълнуваща и изискана церемония, състояла се на 27 април 2017 г., Фондация “Васа Ганчева” отличи млади таланти, изявяващи се в областта на телевизионната критика и журналистика, на публицистиката и на художествения превод от скандинавски езици. За пета поредна година това празнично събитие събра немалко представители на българската интелигенция, за да съхрани и продължи като затвърждаваща се традиция идеята за подкрепа и признание на творци, все още в началото на своя път в изкуството и културата, но с перспектива да го изминат успешно, с енергия и устрем.

Домакин на тържеството беше Литературен клуб “Перото”, където сред книги и усмивки няколко поколения културни дейци присъстваха на този пръв професионален трумф на най-младите сред тях. Известният телевизионен журналист, публицист и преводач Георги Ангелов отново пое ролята на водещ и създаде онази емоционална атмосфера, която съответстваше и на повода, и на срещата с талантливите носители на наградата „Васа Ганчева“, впечатлили с постижения през 2016 г. Поетесата Нели Дечева прочете две свои стихотворения, посветени на Васа Ганчева, а своеобразна кулминация на вечерта беше специалното участие на актьора и телевизионен водещ Петър Вучков, който разказа спомени за Васа Ганчева, изказа мисли за ролята на твореца в съвременния свят и, разбира се, у нас, призова младите таланти да обичат и да се борят за България - тази целуната от Бога наша земя, както се изрази.

За петгодишното си съществуване Фондация “Васа Ганчева” вече е отличила над двадесет млади творци, избрали за своите изяви няколко различни области на българската култура, посочени в статута на нейните награди. Сред номинираните и тази година бяха както студенти, едва започващи профилираното си обучение, така и прохождащи специалисти с качества за обещаваща и продължителна кариера. Журито, което включва представители на академичната общност като проф. Вера Ганчева и проф. Лилия Райчева, и тази година беше изправено пред предизвикателството да отсее най-добрите участници в конкурса за наградите на фондацията, но както и досега, изборът му бе не само прецизен, а и убедително аргументиран. Грамоти и парични суми получиха трима от тях. Студентът по журналистика и главен редактор на списание „НУЛА32” Панайот Стефанов изпъкна с оригиналния подход към обществените и естетическите явления днес, докато бакалавърът по скандинавистика Любомир Гиздов впечатли с активните си изяви в областта на превода и популяризирането на произведения от шведски автори. Владислав Севов, журналист в БНТ - Пловдив, заслужи втора награда със своите многобройни и високо оценени репортажи на актуални теми от съвременната ни действителност, предимно с културна насоченост. Специално отличие и предметни награди получиха студентките по журналистика в СУ Неда Узунколева и Даяна Маринова, театроведът, театрален критик и абсолвентка в НАТФИЗ Емилия Илиева и бакалавърът по социална педагогика и магистър по онлайн журналистика Ирена Петрова. Всички те благодариха на Фондацията за окуражаващия стимул и запознаха присъстващите със своите възгледи за избраното от тях поприще, за отговорността, с която го свързват и споделиха свои творчески планове. Вълнуващ момент внесе и писмото до Управителния съвет на фондацията, изпратено от една от първите носителки на наградата „Васа Ганчева“, журналистката Полина Спартянова, която понастоящем работи по специалността си в Германия. В него тя споделя мисли за професията, на която се е посветила и за значението на наградата, вдъхнала й увереност в правилността на насоката, избрана от нея за творческото й и личностно развитие.

Фондация „Васа Ганчева“ остави следа и в богатата колекция от книги в така гостоприемния Литературен клуб “Перото”, попълвайки я с енциклопедии, речници и алманаси на български, английски език и немски език – все хубави издания на престижни издателства от България и чужбина, без съмнение интересни и полезни за повечето от редовните му посетители.

Както винаги досега, връчването на наградите „Васа Ганчева“ беше зачетено със заслужено внимание от страна на доста медии, моменти от него бяха излъчени и в предавания на БНТ. Ето и някои линкове към програми и публикации, отразили това събитие:


Снимки: Владимир Леков

НАГРАДИ „ВАСА ГАНЧЕВА“ - ЗА ШЕСТИ ПЪТ

На 24 април 2018 Г. в Литературен клуб „Перото“ се състоя отново – за шести път – церемонията по присъждането на наградите на името на Васа Ганчева, телевизионна водеща и режисьорка, публицистка и преводачка. И тази година /традиционната дата на връчването им беше променена заради предстоящите празници – Гергьовден и Първи май/ техни носители станаха представители на най-новото поколение творци у нас с вече убедителни изяви в професионалните сфери, свързани с раблотата и постиженията на Васа Ганчева. Наградените са:

 • Теодор Спасов, магистър по журналистика, за неговите очерзци и репортажи на актуални теми, в които обществената проблематика е най-тясно свързана с умението му да я поднася с ангажираност и на добро художествено равнище;
 • Мария Змийчарова, преводачка, пресъздала на български език поезията на Ханс Кристиан Андерсен, на Тумас Транстрьомер и на други шведски поети, на романи от съвременни датски писатели и др.;
 • Елица Кънчева, репортер в „Денят започва с култура“ на БНТ, за активната й дейност в областта на оперативната културна журналистика.

Водещ на церемонията беше известният телевизионен водещ и преводач Георги Ангелов, а наред с него носителите на тазгодишните награди „Васа Ганчева“ бяха компетентно представени и от техни колеги, добре запознати с приносите им. Професор Лилия Райчева, член на Управителния съвет на фондация „Васа Ганчева“ направи аналитичен преглед на досегашната й дейност и не пропусна да упомене имената на всички носители на нейните награди от самото им учредяване до ден днешен.

Както вече стана традиция, фондация „Васа Ганчева“ дари на Литературен клуб „Перото“ специална подборка от книги на български и чужди езици, които несъмнено ще представляват интерес за многобройните почитатели на словото и знанието, които всекидневно изпълват уютния му салон. Сред тях заслужава да се отбележат „Културна история на Европа“, „Енциклопедия на еволюцията“, обемистата антология на английската литература, съставена от професор Майкъл Мейър, „Пътешествие из Норвегия“ и др.

Събитието беше отразено от Българската национална телевизия, от интернет сайтове, от редица печатни издания. Прилагаме тук подробния репортаж на Розалина Евдокимова, поместен на сайта на Съюза на българските журналисти.

НАГРАДИ „ВАСА ГАНЧЕВА“ - ЗА СЕДМИ ПЪТ

Тържественото й връчване се състоя на 23 април 2019 г., този път в гостоприемното пространство на галерия „Сан Стефано“, разположена точно срещу входа на Българската национална телевизия, където премина почти изцяло професионално-творческият живот на Васа Ганчева. Свързала го от самото му начало с националната електронна медия на страната ни, тя бе изтъквала неведнаж голямото значение на БНТ за нейното собствено развитие и изграждане като личност, надарена с възможности за принос в българската култура. Именно впечатляващият регистър на изявите на Васа Ганчева и техният отзвук сред широки кръгове на нашата общественост обосновават и осмислят главните цели на Фондация „Васа Ганчева“ , дават определящия тон в равносметката на извършеното с програмата й през годините на досегашното й съществуване. А те са седем – срок, очевидно немалък и изразен качествено с нейното все по-активно присъствие в социалния живот у нас, в решимостта на управителния й съвет да го укрепва и разширява. Ръководно начало в дейността му през последните година-две стана стремежът към преодоляване на рутината, често срещан недостатък в работата на подобни формации, която с течение на времето като че ли започва да страда от известен автоматизъм, от недостиг на интересни идеи, от инертност, задържаща темпа на така нужното периодично обновяване.

Неусетно впрочем отмина времето, когато отличието, присъждано ежегодно от Фондация „Васа Ганчева“ /ФВГ/ на млади таланти с перспективи за развитие в областта на електронните медии, на журналистиката и публицистиката на културна тематика, на художествения превод от скандинавски езици, се споменаваше в единствено число така, както същността му е формулирана в статута и изначалната й документация, надлежно отразени в раздел „Награда и статут“ на настоящия сайт Без съмнение множественото число, в което то с течение на времето започна да се употребява все по-категорично, при това в обвързаност с нарастващ брой имена на негови носители /близо тридесет до ден днешен/ беше и оправдано, и стимулиращо, но за нас ставаше все по-ясно, че като насочваме вниманието си към толкова много млади творци с талант, все още принадлежащ на бъдещето, колкото и обозримо да е то, ние постепенно рискуваме да изгубим от погледа си по-компактното в значимостта на новите поколения за българската култура, на тези, които вече са се доказали, оставяйки зад себе си стадия на обещаващи дарования.

Или казано образно, взирайки се във фиданките, напъпили в обширната градина на нашата култура, ние сякаш започнахме да губим от погледа си цялостното й пространство на гора, на едновременно вдъхновяващ пейзаж и естетически култивирана територия. Заради това, някак естествено и очаквано, заговорихме за наградата „Васа Ганчева“, т.е. за окрупнен и стойностно дефиниран приз, присъждан за по-зряло и успешно постижение в изкуството на словото и образа, за техния синтез, който така ярко демонстрираше самата Васа Ганчева. Една такава промяна, не просто „козметична“, а и продуктивна, благодарение на еволюционните критерии, които ни задължават, означава по-нататъшно придържане към принципите, които ги формират и на традицията, в която са въплътени – отново млади хора, отново индивидуално поощряване, но вече с изискването и за реализиран конкретен принос при създаването на творчески явления и факти. Едно такова „уедряване на субекти и обекти“ има за цел да придаде и на нашата фондация, и на културния живот в страната приток на допълнителна енергия, на все по-конкретизирани смисли и реални ускорения в нови посоки.

В своето встъпително слово на тазгодишното тържество професор д-р Лилия Райчева, член на управителния съвет на ФВГ, припомни, че такава линия на промяна вече се следва: сред инициативите му изпъква редовно подпомагане – финансово и логистично - на издания и театрални постановки, на литературни преводи, на периодика и пр., което позволява не само поощряването на индивидуални приноси, но и свързването им в характерна цялост в различни области на културата, открояването им заедно и поотделно върху по-широкия й и многоцветен фон, отколкото досега.

С наградата „Васа Ганчева“ за 2018 г. бяха удостоени

 • Йордан Димитров Радичков, писател и издател: за творческото съпричастие с проблемите и вълненията на съвременния човек, отразени в неговата белетристика, както и за убедителния му принос в книгоиздаването ни днес, осмислящ по нов начин традицията на приемствеността в българската култура.
 • Илия Димитров и Борислава Лозанова, редактори на списание „Нула 32“, Пловдив: за новите идейни и художествени хоризонти пред българската журналистика и публицистика, които те откриват със своята творческа и професионална дейност в едно списание с оригинален профил и нарастваща културно-обществена значимост.

Адвокат Снежана Трендафилова, зам. председател на Фондация „Васа Ганчева“, прочете мотивировките на журито за присъждането на тазгодишното отличие и връчи на неговите най-нови носители дипломните грамоти с паричната сума, която го съпровожда. Литературният критик и поет Марин Бодаков произнесе вълнуващо слово, с което представи младите журналисти от Пловдив и тяхното списание „Нула 32“, даде висока оценка и на желанието на Йордан Д. Радичков да приобщи днешните поколения читатели към творчеството на своя дядо, знаменития български, балкански и европейски писател Йордан Радичков, сподели интересни мисли за най-новата ни култура и за нейното все по-уверено взаимодействие със световната, а режисьорът Росен Елезов разказа за своята съвместна работа с Васа Ганчева, за високия дух на екипа, осъществявал предаването й „Вкусът на живота“, за нейната вяра в младите таланти, които тя винаги бе подкрепяла... С думи на благодарност към управителния съвет на ФВГ се обърнаха и наградените, а отношение към личностите и постиженията им изразиха техни колеги и близки приятели като Стефан Русинов, Владислав Севов, Панайот Стефанов и други. Събитието беше подходящо допълнено от мултимедийната презентация, създадена по мотиви и с визуален материал, почерпан от дългогодишната дейност на Васа като телевизионен творец, медиен експерт и преводач на художествена литература, излъчвана без прекъсване от големия екран в галерията, а произведенията на Радичкови – дядо и внук, броевете на списание „Нула 32“, подредени на централно място в просторния й салон, предизвикваха интереса и одобрението на присъстващите – писатели, журналисти, медийни „звезди“, близки на наградените млади творци, гости от чужбина.

Както винаги досега, и тазгодишното тържество по повод връчването на наградата „Васа Ганчева“ премина в емоционално наситената атмосфера на взаимно обогатяващо общуване, на интензивна размяна на спомени и творчески планове, на впечатления от хубавата вечер, съгряла всички в априлския хлад и с предусещането за бъдещи срещи.

На снимките:


Вера Ганчева и Лилия Райчева


Снежана Трендафилова запознава присъстващите с мотивирания избор на журито


Марин Бодаков произнася своето прочувствено слово


Росен Елезов сподели интересни спомени за съвместната си работа с Васа Ганчева


Йордан Д. Радичков разказа и за извършеното от него, и за онова, което предстои да се постигне


Борислава Лозанова и Илия Димитров с думи на благодарност